50% vakcinisanih među zaraženima nije isto kao 50% vakcinisanih se zarazilo!Podatak da je 50% oboljelih u „Delta valu“ u Izraelu potpuno vakcinisano, mnogima se učinio kao argument protiv vakcinacije jer „ionako će oboljeti“ i „vakcine ne pomažu“.

Međutim, ovo je jedan od onih slučajeva kada relativni brojevi ne govore mnogo i kada treba pogledati veću sliku, odnosno, naći podatke koliko je vakcinisanih u odnosu na sve vakcinisae oboljelo, a koliko nevakcinisanih u odnosu na nevakcinisane i sve to još jednom sagledati na opštoj populaciji.

Haaretz je prenio odgovor iz jedne radijske emisije generalnog direktora izraelskog Ministarstva zdravstva, profesora Chevy Levyja, na pitanje koliko je novih slučajeva COVID-19 vakcinisano. Levy je izjavio da "gledamo stopu od 40 do 50%". To nije isto kao da je rekao da je pola vakcinisanih ljudi inficirano. Ovo je logička greška pogrešnog tumačenja odnosa i relativnih brojeva.

Naime, što je više vakcinisanih u populaciji, više će biti i slučajeva infekcije među vakcinisanima jer vakcine, podsjetimo, nisu 100% efikasne. Kada je više vakcinisanih nego nevaksinisanih, može se u jednom trenutku desiti da pola ukupnih slučajeva zaraze čine i vakcinisani. Ali, procenat inficiranih među nevakcinisanim je znatno veći.

Recimo, na stranici  https://yourlocalepidemiologist.substack.com/p/israel-50-of-infected-are-vaccinated  objašnjava se ovo...ako je populacije 100% vakcinisana, a vakcine, kako znamo nisu baš 100% efikasne (recimo Pfizer ima početnu efikasnost od 95%), svi koji obole su - vakcinisani. Znači 100% zaraženih su vakcinisani:


U drugoj situaciji, ako je vakcinisano 83%, situacija bi izgledala ovako:


 85% odraslih Izraelaca je vakcinisano. Dakle, recimo da imamo sljedeći scenarij:
100 odraslih zajednica, 4 slučaja COVID19, 50% slučajeva bilo je među vakcinsanima. Otprilike to je situacija kao na gornjoj ilustraciji. 

Ovo znači da je i dalje daleko bolje biti potpuno vakcinisan nego nevakcinisan. 

Delta varijanta je najopasnija za nevakcinisane, ali i one koji su zaboravili da se pridržavaju mjera. Vakcinacija i mjere moraju ostati naša rutina.

Pogrešna tumačenja i ponekad namjerne manipulacije nisu nikako dobrodošle u kriznim vremenima. Nažalost, čini se da BiH neće uspjeti izmaći širenju Delta soja. Premda se mjere ukidaju, a dosta građana ponaša kao da je pandemija završena, iskustvo Izraela bi nam trebalo upaliti crvene lampice i podstaći kako vakcinaciju, tako i predustrožnost. Ne treba se uljuljkati u lažnu sigurnost niti u objave pojedinih zemalja, poput Slovenije, da je pandemija gotova.


Ovo je isječak iz mog teksta o Delta varijanti objavljen u julu 2021. na Glas Amerike.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Greške jednog Nobelovca: Luc Montagnier

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru