DNK zamke za viruse: 3D puzzle zatvori za viruseDNK u nauci o materijalima nije samo genetički kod, nego je zapravi o gradivni materijal. Naučnici pokušavaju od DNK dobijati origamije, nano-strukture koje se mogu presavijati, asemblirati, kao neki nano-puzzle i takve DNK strukture žele primijeniti na različite stvari - naročito na lijekove ili dostavu lijekova.

Sada su naučnici s Tehničkog univerziteta u Minhenu, predvođeni Hendrikom Dietzom dizajnirali DNK ploče koje mogu prepoznati specifične viruse i stegnuti se oko patogena, zarobljavajući virusne čestice unutar neosvojive DNK "školjke".

Na taj način se sprječava interakcija virusa s ćelijama i zapravo sprječava infekcija i pogubno djelovanje virusa. 

Naučnici su prvo dizajnirali trokutaste panele koji su se sami sastavili od DNK niti i imali rubove i šupljine na rubovima. To je značilo da su se paneli mogli asemblirati zajedno poput dijelova slagalice, tvoreći niz 3D oblika ili školjki. Naučnici su uspjeli napraviti ovakve strukture od različitog broja panela - od 8 do 180.

Takve "školjke" različitih oblika imale su unutrašnje šupljine različitih veličina i kao rezultat mogle su primiti velike i male viruse. Unutrašnja strana ploča nosila je antitijela koja su im omogućila da ciljaju određene viruse.

U kombinaciji s ljudskim stanicama i živim virusom, "školjke" su spriječile virusne čestice da zaraze većinu stanica. Naučnici su demonstrirali inhibiranje živog virusa hepatitisa B in vitro i neutralizaciju AAV (adeno-asocirani virusi). 

Ove DNK strukture su djelovale kao sintetička ispomoć stanicama imunološkog sistema. Ovo je još jedna antivirusna platforma koju bismo trebali imati na umu i posmatrati njen razvoj. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Greške jednog Nobelovca: Luc Montagnier

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru