Grafen oksid u COVID-19 vakcinama? Samo u lažnim vijestimaDo mene je našla put jedna teška, preteška pseudonauka, lažna vijest, koja je - nećete vjerovati(ili hoćete), dobila 238 k pregleda sa jednog FB profila domaćeg imena. 

Na FB profilu čiji link ne sadrži ime osobe nego - vrlo zanimljivo i "kredibilno" - frazu "jebemtimatermilionputa" podijeljen je video podkasta osobe po imenu Stew Peters, koji ima tamo nekakav ultradesničarski kjuenon show i sve što dijeli su zapravo ultraultradesni sadržaji, mržnja, antivakcinalne skarednosti, Sherri Tenpenny i slične stvari. Ukratko, novi Alex Jones i Infowars. Zašto? Zato. Zato što prolazi. Zašto što ima ljudi da se upeca na te gadosti. 

U videu je rečeno kako postoje  dokazi da su nekakvi španski naučnici, koje ne možete naći u ozbiljnim bazama našli da u Pfizer vakcini - koju im je "donijela osoba iz policije" - ima jedinjenja koje se zove grafen oksid, a koje je izuzetno toksično. Sugovornica je nekakva dr. Jane Ruby, koja se predstavlja za osobu čija je ekspertiza da stalno čita naučne radove i da živi od toga, koja ima vrlo opskurnu stranicu, a inače se zabavlja na Gab platformi, tako omiljenoj kod svih tih qanon pobornika i lunatika. Kada pogledate njenu stranicu, nećete naći niti jedan naučni rad, ništa naučno. Nećete naći ni gdje je i koji univerzitet završila, na čemu je doktorirala. Dakle, njena titula je okačite mačku o rep. Koliko se može iskopati, Jane Ruby je psihologinja.

 Titula joj služi samo da bi pod maskom autoriteta širila bljuvotine i laži. 

Dakle, imamo dvije nestručne i vrlo toksične osobe koje pričaju o nečemu što ni u putu nisu srele, s očiglednom agendom. I naravno da je rečeno kako su vakcine nešto što uzrokuje genocid. Ovo olako laćanje za riječi  i termine "zločin protiv čovječnosti", "sloboda govora", "pravo na mišljenje", "hookaust" i "genocid" je ovim ljudima kao uprogramirano i neka vrsta stilske odrednice narativa. 

Dakle - kakav sad grafen oksid u vakcinama?

Ne postoji. Postoji i jedinjenje grafit oksid, ali nije odobren od FDA za upotrebu u sredstvima koja se koriste za ljude - dakle medicinskim sredstvima, lijekovima i vakcinama. Grafen oksid je jednodimenzionalni materijal (1 sloj atoma ugljika - monolayer) i ispituju se osobine tog materijala u nanostrukturama, kompozitnim materijalima. Ne koristi se u vakcinama. Sastav Pfizer vakcine provjerite ovdje.

Hipotetički - da postoji grafen oksid - da li bi proizvođači vakcina mogli da zataje njegovo postojanje u vakcinama? Ne, jednostavno, takve vakcine nikada ne bi bile odobrene. Ne može se zatajati neki  od sastojaka vakcina.

Metodologija navodnog rada: "gledali vakcine pod mikroskopom". Takvom "naukom" su se već bavili bračni par Gatti-Montanari i to je školski primjer loše nauke. VAKCINE NE ANALIZIRAMO POD MIKROSKOPOM. 

Prema Faktografu, Univerzitet u Almeriji za koji je u prilogu rečeno da je institucija s koje dolazi rad,  burno je reagovao na ovu objavu. U izradi istraživanja je sudjelovao samo jedan profesor povezan sa spomenutim sveučilištem, spomenuti dr. Pablo Campra Madrid. On je ranije kao lijek promovirao klorov dioksid.

Sveučilište u Almeriji reagiralo je ne samo osudom korištenja njihovog imena i žiga u svrhu promocije ovoga rada (AP), već prijeti i tužbama ako netko ponovi laž da ono stoji iza takvog istraživanja. U priopćenju navode da podržavaju cijepljenje kao metodu borbe protiv bolesti, a rad svog profesora kritiziraju zbog nedostatka dokaza o porijeklu analiziranog cjepiva:

Nasve ovo se nadovezao i poznati antivakser, Srećko Sladoljev, napisavši u nevjerovatno nevjerovatnom komentaru da eto, kao prisustvo grafen dioksida možda uzrokuje "postvakcinalni magnetizam" (inače pojavu primjećenu samo na profilima antiveksere, to se još nije jednom poborniku vakcina nije  desilo nakon vakcinacije). Zar se ne uči u osnovnoj školi da grafit, grafen, ugljik nemaju magnetična svojstva? To su materijali slabe magnetne permeabilnosti, dijamagnetični su.Još o ovoj netačnoj tvrdnji: https://www.forbes.com/sites/brucelee/2021/07/10/graphene-oxidein-pfizer-covid-19-vaccines-here-are-the-latest-unsupported-claims/

https://faktograf.hr/2021/07/16/grafenov-oksid-nije-uzrocnik-covida-ne-nalazi-se-cjepivima-i-ne-cini-od-nas-mobilne-uredaje


*napomena: u starijoj verziji ovog teksta je stajala tvrdnja dane postoji grafen oksid, nego samo grafit oksid,a naknadne pretrage su pokazale da ovaj materijal postoji da nosi taj naziv.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Greške jednog Nobelovca: Luc Montagnier

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru