Celulozni nanokristali daju glitter koji nije štetan po okolišNeko voli glitter, a neko ne. Kada radite s njim, zavuče se u pore, na odjeću i ostaje tu i ne možete ga se riješiti. Ali glitter ima još jednu tamnu stranu - nije dobar po okoliš. Glitter se danas obično proizvodi od kombinacije aluminija i mikroplastike koja se rijetko reciklira što dovodi do poziva naučnika na zabranu plastičnih svjetlucavih čestica.

Istraživači sa Univerziteta Cambridge pronašli su način da od celuloze - glavnog ,,građevinskog" materijala biljaka, koji gradi stanične zidove i daje potporu biljkama - naprave održive, netoksične, veganske i biorazgradive šljokice, glitter, koji je jednako blistav kao i i onaj koji se nekada koristio. A biorazgradiv je. 

Ovaj novi glitter je napravljen od nanokristala celuloze, koji mogu savijati svjetlost na takav način da stvaraju živopisne boje kroz proces koji se naziva strukturna boja. Dakle, ovdje se ne radi o boji koja potječe od nekog pigmenta. To je isti fenomen proizvodi neke od najsjajnijih boja u prirodi - poput onih na krilima leptira i paunovom perju, vratu goluba - i rezultira nijansama koje ne blijede, čak ni nakon jednog vijeka.

Koristeći tehnike koje omogućuju celulozi da proizvodi filmove intenzivnog boja, naučnici kažu da bi se njihovi materijali mogli zamijeniti svjetlucve čestice od plastike i sitnih mineralnih pigmenata koji se široko koriste u kozmetici. U Evropi kozmetička industrija svake godine koristi oko 5500 tona mikroplastike.

Filmovi nanokristala celuloze koloidalne strukture koje je pripremio tim ovih naučnika mogu se izraditi u velikim količinama korištenjem procesa roll-to-roll poput onih koji se koriste za izradu papira od drvene mase, a ovo je prvi put da su ti materijali proizvedeni u industrijskoj mjeri. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Materials pod naslovom ,,Large-scale fabrication of structurally coloured cellulose nanocrystal films and effect pigments".

Glitter-svjetlucave čestice od biorazgradive celuloze, izvor: Nature Magazine


,,Konvencionalni pigmenti, poput vašeg svakodnevnog glittera, ne proizvode se održivo", rekla je profesorica Silvia Vignolini s Hemijskog odjela Yusuf Hamied u Cambridgeu, viši autor rada. "Oni ulaze u tlo, ocean i doprinose ukupnoj razini onečišćenja. Potrošači počinju shvatati da, iako su svjetlucavi zabavni, oni također imaju stvarnu štetu za okoliš. ”

Vignolinijeva istraživačka skupina već dugi niz godina izdvaja celulozu iz drvene mase i pretvara je u sjajne, šarene materijale, koji se mogu koristiti za zamjenu toksičnih pigmenata koji se koriste u brojnim potrošačkim proizvodima, poput boja i kozmetike. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane