Nanospužve koje upijaju virus i neutrališu ga
Proizvođači lijekova traže nanotehnologije za nove načine suzbijanja virusa, uključujući SARS-CoV-2. 

Antivirusni nanomaterijali mogu inkapsulirati viruse u origami,u svojevrsne DNK kaveze, upiti ih nanospužvama ii ciljati na lipidnu membranu envelopu virusa, koja okružuje određene vrste virusa. Ne zaboravimo da se vakcine Pfizer-BioNtech i Moderna oslanjaju  na lipidne nanočestice za prenos RNK u stanice, ali ove nove tehnologije nadmašuju te nanočestice.

Recimo, nanospužve bi mogle biti efikasna mjera protiv virusa SARS-CoV-2. 

Dvije vrste staničnih nanospužvica izrađene su od plazma membrana izvedenih iz epitelnih stanica ljudskih pluća tip II ili humanih makrofaga. Ove nanospužve pokazuju iste proteinske receptore koje SARS-CoV-2 zahtijeva za ulazak u stanicu, recimo ACE2. 

Sredinu nanospužve čini neki polimer, a sama spužbva upija virus, tj. on se u ,,neznanju" kači na receptore ove čestice koji podražavaju pravu membranu s receptorima, umjesto stanice. Jednostavno - nanospužve ,,pokupe" virus umjesto stanica. 

U radu objavljenom u septembru 2021. u Nano Letters, po naslovom Cellular Nanosponges Inhibit SARS-CoV-2 Infectivity", pokazano je da se, nakon inkubacije s nanospužvama, SARS-CoV-2 neutralizira i ne može inficirati stanice. 


Izvor: Nano Letters


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane