Misija DART: kako se braniti od asteroida

Izgled DART letjelice, izvor: NASAMožemo li promijeniti kretanje asteroida? Važan nam je odgovor na ovo pitanje jer to u budućnosti može spasiti nas i našu planetu, ako naleti neki asteroid koji juri pravo na nas. 

Kako ne bismo prošli kao dinosauri, NASA-ina misija Double Asteroid Redirection Test (DART) trebala bi biti prva koja će pokušati promijeniti pravac nekog asteroidi tako što će udariti u njega! DART bi trebao biti lansiran najkasnije u 1:21 ujutro po istočnom standardnom vremenu u srijedu, 24. novembra na raketi SpaceX Falcon 9 iz baze Vandenberg u Kaliforniji.

DART misija je test tehnologije kako bi se utvrdilo može li slanje velike letjelice velike brzine da se namjerno sudari s asteroidom u svemiru promijeniti njegovo kretanje. DART-ov ciljni asteroid ne predstavlja prijetnju Zemlji, ni prije niti će nakon udara DART-a.

To je planetarna odbrambena test tehnologija za sprječavanje sudara Zemlje opasnim asteroidom. DART će biti prva demonstracija kinetičke tehnike udarca za promjenu gibanja asteroida u svemiru. Misiju DART vodi Johns Hopkins Applied Physics Laboratory - APL i  u okviru NASA-inog programa istraživanja Sunčevog sistema u Marshall Space Flight Center 

 Iako nijedan poznati asteroid veći od 140 metara nema značajnu šansu da pogodi Zemlju u sljedećih 100 godina, ovo je ipak važan test - za svaki slučaj.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane