Loše prognoze za djecu koja se rađaju sada
Kakva budućnost čeka današnju djecu? Kakav će biti svijet u kojem će živjeti djeca koja se sada rode? Ima li smisla donositi djecu na ovakav svijet, u kojem je jedna od glavnih prijetnji nešto za šta još nismo našli načina da umanjimo i anuliramo - klimatske promjene. 

Već danas vidimo utjecaj ekstremnim vremenskih događaja, poput poplava, ali bebe rođene 2020. godine suočiće se s mnogo ekstremnijim događajima, poput toplinskih valova, nego ljudi rođeni nekoliko generacija ranije.

Naučnici, u radu objavljenom u Science krajem septembra 2021. pod naslovom Intergenerational inequities in exposure to climate extremes  procjenjuju da će djeca rođena 2020. godine doživjeti dvostruko do sedmostruko povećanje ekstremnih događaja, osobito toplinskih valova, u poređenju s ljudima rođenima 1960. godine, prema sadašnjim obećanjima klimatske politike.

Ovi rezultati ističu ozbiljnu prijetnju sigurnosti mladih generacija i pozivaju na drastično smanjenje emisija kako bi se zaštitila njihova budućnost.

U izvještaju UN -a objavljenom u septembru navodi se kako će trenutna obećanja o smanjenju emisija i dalje rezultirati razinama za 16% većim do 2030. godine, čime će globalno zagrijavanje dostići blizu 2.7 stepeni Celzijusa do 2100. godine.

Prema tom izvještaju, došlo je do čak peterostrukog povećanja ekstremnih vremenskih prilika u posljednjih 50 godina.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane