Rezolucija Vijeća Evrope ne dokazuje nelegalnost vakcinacije protiv COVID-19

 

Rezolucija Vijeća Evrope iz januara 2021 broj 2361 nije dokument kojim se dokazuje da je obavezna vakcinacija protiv COVID-19 nelegalna niti da su COVID-19  pasoši, odnosno certifikati „kršenje ljudskih prava“.

Na društvenim mrežama se u posljednje vrijeme dijele objave o tome kako Rezolucija 2361/2021 govori da niko ne treba biti vakcinisan na silu, U objavama se, doduše navodi da Vijeće Evrope (Council of Europe) nije tijelo Evropske unije, nego da se radi o organizaciji za zaštitu ljudskih prava. U objavama se spominje i kako nevakcinisani mogu na ovu  rezoluciju pozvati u pravnim postupcima protiv bilo kojeg poslodavca, putničke agencije i institucije.

U drugim, sličnim objavama se tvrdi da je rezolucija Vijeća Evrope "efikasno zaustavila" provedbu COVID-19 pasoša u državama članicama EU. Međutim, prema Reuters (https://www.reuters.com/article/factcheck-coe-idUSL1N2LM1N1 ), radi se o dezinformaciji. Iako je Vijeće Evrope zaista usvojilo rezoluciju koja savjetuje o korištenju potvrda o vakcinama, ovaj dokument nije pravno obvezujući.

U Rezoluciji (https://pace.coe.int/en/files/29004/html ) se navodi i sljedeće: „Ako nisu dovoljno široko rasprostranjene na teško pogođenom području države, vakcine postaju neefikasne u zaustavljanju plime pandemije. Nadalje, virus ne poznaje granice i stoga je u interesu svake zemlje sarađivati ​​u osiguravanju globalne nepristranosti u pristupu vakcinama protiv COVID-19. Nepovjerenje u vakcine i vakcinalni nacionalizam mogu izbaciti iz kolosjeka dosad iznenađujuće brze i uspješne napore na vakcinama protiv Covid-19, dopuštajući virusu SARS-CoV-2 da mutira i tako otupi dosad najefikasniji instrument protiv pandemije“.

Rezolucija, suštinski poziva na ravnomjernu pristupačnost vakcina, na brze akcije vakcinisana velikog broj stanovnika i sprječavanje da neke zemlje  prave zalihe vakcine, dok druge imaju ograničen pristup njima.

U stavu 7.3 Rezolucije se kaže kako treba osigurati da se građani informiraju da vakcinacija nije obavezna i da niko nije pod političkim, socijalnim ili drugim pritiskom da se vakciniše ako to ne želi te da treba osigurati da niko ne bude diskriminiran zbog toga što nije vakcinisan zbog mogućih zdravstvenih rizika ili ne želi biti cijepljen. Istovremeno, kaže se i „poduzeti rane efikasne mjere za suzbijanje dezinformacija, i kolebanja u vezi s Covid-19 vakcinama“.

Neke zemlje poput Francuske, već su uvele obaveznu vakcinaciju za određene grupe, poput zdravstvenih radnika, uvidjevši kako ideal informisanog pristupa, donošenja racionalnih odluka na temelju podataka koji jasno pokazuju da vakcinacija drastično smanjuje rizik od obolijevanja, hospitalizacije i smrtnog ishoda te razumijevanja važnosti vakcinacije protiv COVID-19  jednostavno nije urodio očekivanim rezultatima.

Infodemija i bešćutno širenje dezinformacija o ovim vakcinama uzeli su svoj danak.

Rezolucija je stvorena u januaru 2021, kada se tek počelo s primjenom COVID-19  vakcine, u duhu najbolje demokratske volje, međutim sadašnja situacija pokazuje kako će vakcinacija velikog broja građana širom svijeta moći biti provedena samo uz oštrije mjere.

Treba još jednom naglasiti da je rezolucija 2361 tek smjernica i nije pravno obavezujuća.


Ovaj tekst je objavljen na Glas Amerike u avgustu 2021.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane