Struja iz urina? Nova katalitička reakcija iz otpadnih voda stvara energiju
Da li bismo uskoro koristili urin za punjenje baterija? Možda će i to biti moguće...

Katalizator koji sadrži nikl i željezo može razgraditi glavni otpadni proizvod iz urina, ureu,  za stvaranje električne energije i bezopasnih nusproizvoda.

Elektrokatalitičke tehnike mogu pretvoriti otpadne vode bogate ureom, koje su postale velika prijetnja ljudskom zdravlju, u vodik za dobijanje čiste energije, uzsmanjenje štetnih učinaka na okoliš.

Urea je često prisutna u otpadnim vodama, ali se može koristiti za napajanje gorivnih ćelija i kao alternativni oksidacijski supstrat vodi u elektrolizatoru. 

Naime, urea je bogata dušikom (azot, nitrogen) i već neko vrijeme se razmatra njena upotreba za dobijanje električne energije kao alternativnog izvora. 

Urea se može se koristiti u elektrolizerima za proizvodnju vodika, koji se zatim može koristiti kao čisti izvor električne energije. No reakcija koja bi mogla proizvesti vodik (reakcija oksidacije uree) nije superefikasna, pa otpadne vode još nije vrijedno prikupljati za dobivanje energije.

Naime, nedovoljno mehaničko razumijevanje i nedostatak efikasnih katalizatora za reakciju oksidacije uree omeli su razvoj takvih aplikacija.

Naučnici, predvođeni Yao Zheng, s University of Adelaide’s School of Chemical Engineering and Advanced Materials, dokazali su da katalizator nikl ferocijanida(Ni2Fe (CN) 6) koji se nosi na Ni pjeni može potaknuti oksidaciju uree

U radu objavljenom u septembru 2021.  časopisu Nature Energy pod naslovom Nickel ferrocyanide as a high-performance urea oxidation electrocatalyst, istraživači kažu da bi ferocijanid nikla trebao biti jednostavan za proizvodnju u većim količinama i da bi ova katalitička reakija mogla proizvoditi efikasno određenu količinu struje. Sada rade na dizajnu svog elektrolizera, s planovima za povećanje tehnologije.

Dakle, od urina i otpadnih voda mogla bi  se proizvoditi određena količina struje. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane